Ciasto marchewkowe..

Witajcie Kochani!

Na początku chciałam Was bardzo przeprosić za tygodniową nieobecność tutaj, ale miałam mnóstwo spraw do ogarnięcia. Mam nadzieje, że teraz już będzie wszystko okej.
Dziś mam coś specjalnego dla małych łasuszków. : ) Sama czasem mam po prostu ochotę na coś słodkiego i wtedy staram się zastąpić typowe słodycze czymś mniej kalorycznym. Jak mam więcej czasu zabieram się za pieczenie ciast. Tym razem zdecydowałam się na ciasto marchewkowe. Na pewno wiele razy już słyszeliście jak Wasi znajomi zachwycają się smakiem tego ciasta. Ja osobiście nie wierzyłam, że może być aż tak pyszne dopóki sama zabrałam się za jego upieczenie. Uwierzcie mi na słowo – jest mega! Spróbujcie bez chwili zastanowienia!

IMG_1660
Czego będziecie potrzebować:

♡  200-250 g marchewki,

♡  mąkę pszenną, bądź tortową,

♡  2 jaja,

♡  pół szklanki oleju,

♡  około 200 g cukru (może być ksylitol),

♡  łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,

♡  półtora łyżeczki cynamonu,

♡  orzechy.

IMG_1653

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i cynamon. Wszystko razem miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy marchew, mieszając łyżką. Blaszkę o rozmiarach 10-15 cm na 20-25 cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia. Wcześniej uzyskaną masę przelewamy do blaszki. Możemy dodać różne orzechy  (najlepiej smakują orzechy włoskie) i pieczemy w piekarniku 40 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
Smacznego! : D

cisato marchewkowe

IMG_1655

IMG_1662

IMG_1659

IMG_1664

IMG_1657

 

Nadaję się idealnie do kawy na spotkania z przyjaciółmi. Poczęstuj ich, a na pewno poproszę Cię o przepis! ; )

IMG_1666

 

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

3 Comments

  1. Maka pszenna nie jest taka dobra koleżank

  2. Wygląda fantastycznie. Trudno się je robi?
    Świetnie wygląda! Jak długo się je robi?

Dodaj komentarz